Je voelt een vervelende kriebel in je keel, je neus begint dicht te zitten. ’s Nachts hoest je en lig je wakker van je eigen verstopte neus. Bah! Je moet eraan geloven, je bent verkouden. Je kunt vast wel leukere dingen bedenken dan rillend onder een dekentje kruipen. Het liefst ben je zo snel mogelijk weer de oude, we get it.

Hoe lang duurt een verkoudheid? Wat te doen bij die vervelende verkoudheid en hoe kun je verkoudheid snel genezen? Wil geven je alle info waar je naar zoekt, lees snel verder!

Hoe lang duurt een verkoudheid?

Laten we allereerst kijken naar hoe lang een gemiddelde verkoudheid duurt. We zijn natuurlijk allemaal verschillend maar in het algemeen geldt dat de ergste verkoudheidsklachten meestal binnen een week over zijn. Het snotteren, het niezen en het hoesten kunnen nog wel even aanhouden, zelfs tot een aantal weken. In de meeste gevallen gaat die vervelende verkoudheid vanzelf weer weg, maar er zijn een aantal zaken die je kunt doen om je snel alweer iets beter te voelen.

Ik ben verkouden, wat nu?

Een logische vraag als die nare verkoudheidsklachten zich meester van je maken, is: ik ben verkouden, wat nu? Zo snel als je er aan komt wil je er ook weer vanaf. Dat begrijpen we. In deze tijd is het haast needless to say dat het slim is, om bij symptomen van verkoudheid, te checken of het niet onverhoopt corona is. Gewoon verkouden? Lees meer over de symptomen in ons artikel verkoudheid symptomen.

Man met een flinke verkoudheid die zijn neus snuit
Man met een flinke verkoudheid die zijn neus snuit

Wat helpt tegen verkoudheid?

Voordat we stilstaan bij wat er helpt tegen de verkoudheid geven we je kort de basics. Want, hoe zat het ook alweer? Verkoudheid is een virus wat zorgt voor een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel. Verkoudheid is erg besmettelijk waardoor zowel volwassenen en kinderen met het grootste gemak een aantal keer per jaar verkouden kunnen worden. Sad but true. Logisch dus dat we allemaal graag willen weten wat snel helpt tegen verkoudheid.

Wat te doen bij neusverkoudheid

Bij een neusverkoudheid kan het gebruiken van neusspray snel verlichting geven. Neusspray zorgt er voor dat jij weer vlug vrijer kunt ademen. Er zijn twee soorten neusspray:

● Neusspray op basis van zoutoplossing, deze spray zorgt dat het slijm in je neus verdund wordt waardoor het makkelijker vrijkomt als je je neus snuit;
● Neusspray op basis van xylometazoline, deze spray zorgt ervoor dat de zwellingen in de neusslijmvliezen slinken zodat je weer snel vrijer ademt.

Meer weten over het gebruik van neusspray? Alle ins & outs over het gebruik van neusspray lees je in ons artikel neusspray gebruiken. Ook stomen kan verlichting bieden bij neusverkoudheid. Dus, handdoek over je gezicht en gaan.

Moeder die haar zieke dochter met neusspray behandeld
Moeder die haar zieke dochter met neusspray behandeld

Hoe verkoudheid genezen?

Hoewel een verkoudheid vooral geduldig uitzitten vraagt, kun je zelf een aantal zaken doen om je herstel te bevorderen en de symptomen van verkoudheid te verlichten. Zojuist noemde we natuurlijk al het gebruik van neusspray en het stomen als middelen tegen neusverkoudheid. Hierbij nog enkele tips hoe je een verkoudheid kunt genezen:

● Drink voldoende;
● Slaap genoeg, acht uur per nacht minimaal;
● Let op je hygiëne;
● Ventileer;
● Houd je algemene weerstand op pijl, zo ben je minder vatbaar voor verkoudheid en ben je er, mocht je onverhoopt toch ten prooi vallen aan deze onwelkome gast, weer sneller vanaf.

Nog meer tips en uitgebreid advies over hoe je snel van je verkoudheid afkomt, lees er alles over in ons artikel snel van verkoudheid af.

Laat je niet bij de neus nemen

Je kunt misschien denken, waarom zal ik waarde hechte aan die stomme verkoudheid? Laat je niet bij de neus nemen. Een verwaarloosde verkoudheid kan vervelende gevolgen hebben. Ben je verkouden? Houd dan even pas op de plaats. Neem voldoende rust, eet gezond en neem de tijd om te herstellen. Je lijf is je alvast dankbaar.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *