De een ligt dagen op bed te zwelgen in zelfmedelijden, de ander ploetert naar wil en wetens door. We gaan allemaal anders om met die vervelende bezoeker die eens in de zoveel tijd ongevraagd bij ons aanklopt. Verkoudheid, we zitten er zeker niet op te wachten.

Maar wat is verkoudheid eigenlijk precies? Waar komt al dat snot vandaan en oh my, is er iets te doen aan al dat hoesten? Wij gingen op onderzoek uit en delen alle opgedane insights, lees snel verder!

Wat is een neusverkoudheid?

Verkouden zijn staat voor veel mensen bekend als jezelf hoestend en proestend door het leven worstelen. Zijn alle verkoudheden hetzelfde en hoe zit dat precies met neusverkoudheid? Verkoudheid is in de algemene zin een ontsteking van het slijmvlies in je neus, keel en bijholten. Het kan ook zo zijn dat alleen je neus de dupe is, dan is er sprake van een neusverkoudheid. Hierbij beperkt de ontsteking van de slijmvliezen zich tot de neus en vaak ook de bijholtes.

Neusverkoudheid wordt meestal veroorzaakt door het verkoudheidsvirus. Een virus dat zich met groot gemak verspreidt. Dit kan via de vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht van iemand die verkouden is maar ook via lichamelijk contact ligt verkoudheid op de loer. Als je besmet bent met een neusverkoudheid dan merk je dit vaak aan de symptomen van een beginnende neusverkoudheid: je neusslijmvliezen zwellen op en produceren in het eerste stadium van de verkoudheid waterig vocht. Hallo loopneus!

Vrouw die met een loopneus en een doos tissues thuis op de bank zit
Vrouw die met een loopneus en een doos tissues thuis op de bank zit

Wat is snot?

In een latere fase van de neusverkoudheid gaat de productie van waterig vocht over in een productie van snot. We weten als geen ander hoe vervelend die verstopte neus kan zijn, blegh. Maar even terug naar de basis, waar komt al dat snot vandaan en wat is snot eigenlijk?

Normaal gezien produceert ons slijmvlies in het neus- en keelgebied een klein beetje slijm en vocht, ongemerkt en helemaal oké. Bij verkoudheid raakt het slijmvlies ontstoken en zwelt het op, hierdoor wordt er ineens veel meer slijm geproduceerd met als resultaat snot en een verstopte neus. We begrijpen dat je hier zo snel mogelijk van af wil.

Stomen kan verlichting bieden en de luchtwegen openen. Er zijn ook diverse goede neussprays op de markt die de slijmvliezen doen slinken waardoor jij weer snel opgelucht adem haalt. En ja, dat slaapt wel zo lekker.

Wanneer is er sprake van verkoudheid?

Moeten we nou massaal bij ieder kriebeltje naar de apotheek rennen? Nou nee, het is goed om stil te staan bij wanneer er sprake is van verkoudheid. Verkoudheid is een virus en begint bij symptomen als een zere keel en een snotneus. Bij een zware verkoudheid komen hier vlot een aantal symptomen bij zoals:

● Hoesten
● Niezen
● Tranende ogen
● Lichte verhoging

Twijfel je of je een verkoudheid onder de leden hebt? Lees dan ons artikel over verkoudheid symptomen.

Hoesten is één van de symptomen van een zware verkoudheid
Hoesten is één van de symptomen van een zware verkoudheid

Wat helpt tegen hoesten?

Laten we ook even stilstaan bij misschien wel een van de meest vervelende dingen van verkoudheid, al dat hoesten! Wat helpt tegen hoesten? Als je een kriebelhoest hebt of een schraal gevoel in je keel, dan kan het helpen om een warme drank met honing te drinken om je keel te verzachten. Daarnaast kan het bij droge hoest helpen om overdag genoeg te drinken. Hiermee hydrateer je jouw keel en verminder je die irritante hoestkriebel in de nacht.

Zet sowieso een glas water op je nachtkastje als je flink aan het hoesten bent, thanks us later. Bij vastzittende hoest werken warme dranken ook zalvend. Ook kan het bij vastzittende hoest helpen om te stomen, zodat het slijm wat losser komt te zitten. Geen smakelijk verhaal, we know but let’s get down to business. Hoe eerder je ermee aan de slag gaat, hoe eerder jij weer lekker slaapt. Heel wat waard, toch?

Feel better soon

Niet echt bed-times-stories al die verhalen over snot en hoesten, dat begrijpen we. Toch is het zinvol om de symptomen van verkoudheid op tijd te herkennen en hierop te acteren. Zo kun je op tijd extra maatregelen nemen zoals die thee met honing op bed, liefdevolle aandacht en extra rust. Daar is nog nooit iemand slechter van geworden, toch?

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.