We ontkomen er niet aan, iedereen is wel eens flink verkouden. Brrr! Dit zijn doorgaans niet de dagen dat je je de beste versie van jezelf voelt. Gelukkig gaat een verkoudheid meestal weer snel over. Maar hoe zit het nou eigenlijk, wat zijn de symptomen van een verkoudheid? Hoe herken je de symptomen van een beginnende verkoudheid en hoe zien deze symptomen er uit bij een zware verkoudheid? Wij vertellen je alles wat je wil weten over verkoudheid, lees snel verder!

Symptomen beginnende verkoudheid

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel. Maar wat zijn de symptomen van een beginnende verkoudheid? Er zijn vele verkoudheidsvirussen die rondwaaien in ons kikkerlandje. Verkoudheid is erg besmettelijk en verspreidt zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de lucht of via lichamelijk contact. Helaas heb je een verkoudheid dan ook vrij snel te pakken. Een zere keel en een snotneus zijn de eerste symptomen van een verkoudheid.

Symptomen zware verkoudheid

De incubatietijd, de tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen, is bij een verkoudheid één tot drie dagen. De symptomen van een beginnende verkoudheid hebben we al met je gedeeld. Hoe zit het met de symptomen bij een flinke verkoudheid? Als je een zware verkoudheid te pakken hebt, krijg je meestal last van de volgende – niet al te prettige – symptomen:

Man die last heeft van een verstopte neus en hoofdpijn van een zware verkoudheid
Man die last heeft van een verstopte neus en hoofdpijn van een zware verkoudheid

Verstopte neus
● Hoesten
● Niezen
● Keelpijn
● Hoofdpijn
● Schorheid
● Lichte verhoging
● Oorpijn of oorsuizen
● Tranende ogen
● Tijdelijk verlies van geur en/of reuk

Yes, de symptomen van een zware verkoudheid lijken behoorlijk op de verschijnselen van corona. Misschien had je dat al gezien? Doe bij deze symptomen voor de zekerheid dan ook altijd een corona-test om er zeker van te zijn dat je geen corona hebt. Better safe than sorry!

Een gemiddelde verkoudheid houdt zo’n één tot drie weken aan. Gelukkig verdwijnen de ergste klachten bij verkoudheid alweer na enkele dagen. Maar het hoesten, snotteren en niezen kunnen nog wel een aantal weken aanhouden.

Symptomen verkoudheid volwassenen

Hoe zit het met de symptomen van verkoudheid bij volwassenen en bij kinderen, zit daar een verschil tussen? In principe krijgen kinderen dezelfde symptomen bij verkoudheid als volwassenen. Wel zijn er voor kinderen speciale medicijnen bij verkoudheid, zoals aparte neussprays of paracetamol voor kinderen.

Wat kun je doen tegen een verkoudheid?

Een verkoudheid gaat meestal vanzelf weer over, helaas zijn er geen wondermiddeltjes maar kun je een verkoudheid het beste gewoon uitzitten. Maar, er zijn een aantal zaken die verlichting bieden bij verkoudheid zoals neusspray. Neusspray vermindert de zwelling van de slijmvliezen zodat je vrijer kunt ademen. Zeker voor in de nacht erg prettig om goed te kunnen slapen. Lees er alles over in ons artikel neusspray gebruiken.

Vrouw die met een zware verkoudheid en een kop thee en een goed boek in bed ligt
Vrouw die met een zware verkoudheid en een kop thee en een goed boek in bed ligt

Daarnaast kan het helpen om te stomen. Je keel kun je verzachten met honing in je thee of met keelpastilles. Probeer, ondanks dat je er niet altijd zin in hebt, genoeg te drinken en gezond te eten. Pak vooral op tijd je rust, meer dan ooit mag het. Sterker nog, het is zelfs heel belangrijk. Eindelijk tijd voor dat goede boek of die ene lang uitgestelde Netflix-serie. Voorkom besmetting van anderen door goed op je hygiëne te letten.

Gezondheid!

Jikes. Na het lezen van al die vervelende symptomen van verkoudheid heb je vast nog veel minder zin in al dat gesnotter. Een verkoudheid loop je makkelijker op als je een verlaagde weerstand hebt, zorg dus altijd goed voor jezelf én je weerstand. Hopelijk slaat deze ongewenste gast jou gewoon lekker over. Toch verkouden? Lees er alles over in ons artikel snel van verkoudheid af!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.