Als je neus potdicht zit, dan wil je meestal maar één ding: weer lekker vrij kunnen ademen. Zeker in de nachten, want bijna niks slaapt lastiger dan een verstopte neus. Ook voor een eventuele partner of huisgenoot trouwens, maar dat geheel terzijde. Neusspray kan je redder in nood zijn als je snel van je verstopte neus af wil komen. Maar, hoe zit het precies met neusspray? Hoe lang en hoe vaak mag je neusspray gebruiken? En wat zijn de gevolgen als je neusspray te lang gebruikt? Wij zochten het voor je uit en delen je alles wat je moet weten over het gebruik van neusspray, lees snel verder!

Neusspray verkoudheid

Neusspray flesje
Neusspray flesje

Ben je verkouden en komt er letterlijk geen schijntje zuurstof je neus meer door? Bij een verkoudheid kan het gebruiken van neusspray dan snel verlichting geven. Yes, please! Neusspray zorgt er voor dat jij weer vlug vrijer kunt ademen. Er zijn in de basis twee soorten neussprays die je kunt gebruiken om verlichting te geven bij een verstopte neus:

● Neusspray met natriumchloride. Klinkt ingewikkeld maar is eigenlijk heel simpel. Het is namelijk een neusspray op basis van zoutoplossing. Deze spray zorgt dat het slijm in je neus verdund wordt waardoor het makkelijker vrijkomt als je je neus snuit;

● Neusspray op basis van xylometazoline. Deze neusspray is een medicijn en moet dan ook met enige voorzichtigheid gebruikt worden. De spray op basis van xylometazoline zorgt ervoor dat de zwellingen in de neusslijmvliezen slinken zodat je weer snel vrijer ademt.

Hoe lang mag je neusspray gebruiken?

Hoe lang mag je neusspray eigenlijk gebruiken? Het is goed om te weten dat we hier onderscheid maken in de neusspray op basis van zoutoplossing en de neusspray op basis van xylometazoline. Neusspray met xylometazoline is een medicijn en mag niet langer dan één week achter elkaar gebruikt worden. Bij gebruik langer dan zeven dagen kan er namelijk gewenning optreden.

In de eerste instantie zal de neusspray ervoor zorgen dat de neusslijmvliezen slinken. Na aanhoudend gebruik (langer dan zeven dagen) kunnen de neusslijmvliezen extra gaan opzwellen als er geen neusspray wordt toegediend. Dan kom je terecht in de welbekende vicieuze cirkel. Uiteindelijk raken je slijmvliezen uitgedroogd en chronisch geïrriteerd en ben je verder van huis.

Gebruik deze variant van neusspray dus niet langer dan zeven dagen. Toch nog een verstopte neus? Check dan zeker onze tips tegen een verstopte neus!

Hoe vaak mag je neusspray gebruiken?

De neusspray met zoutoplossing irriteert de slijmvliezen niet en kan hierdoor langer en vaker gebruikt worden. Voor kids is deze neusspray ook the way to go. Gebruik je zelf toch liever het wat grovere geschut en ben je benieuwd hoe vaak je de neusspray met xylometazoline kunt gebruiken? Wij zetten het hier voor je op een rijtje:

● De werking van de neusspray houdt gemiddeld twaalf uur aan. Houd tussen twee doses minstens acht tot tien uur en gebruik de neusspray niet vaker dan drie keer per dag;

● Gebruik altijd je eigen flesje;

● Check de houdbaarheidsdatum als je neusspray al langer in je badkamerkastje stond, zodat je geen neusspray gebruikt die over de datum is;

● Gebruik de neusspray niet langer dan zeven dagen achter elkaar.

Vrouw met een ernstige verkoudheid en een flesje neusspray in haar handen
Vrouw met een ernstige verkoudheid en een flesje neusspray in haar handen

Gevolgen te lang neusspray gebruiken?

De gevolgen van te lang neusspray als medicijn gebruiken, hebben we al geschetst. Uitgedroogde slijmvliezen die chronisch geïrriteerd zijn en hun werk (stof en vuil filteren uit de lucht) niet meer kunnen doen. Blijf dus scherp bij gebruik en houd je aan de aanbevolen dosering om te voorkomen dat je van de regen in de drup belandt.

Neusspray gebruik tijdens zwangerschap

Hoe zit het eigenlijk met het gebruik van neusspray als je zwanger bent? Je kunt neusspray gewoon gebruiken tijdens je zwangerschap, kies dan bij voorkeur voor een neusspray op basis van zoutoplossing. Better safe than sorry. De neusspray met xylometazoline mag gewoon gebruikt worden, met natuurlijk dezelfde richtlijnen als hierboven vermeld.

Just breathe

Al is just breathe bij een heftige (neus)verkoudheid makkelijk gezegd dan gedaan, met een goede neusspray kom je een heel eind. Vergeet verder niet om goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust te nemen. Meer tips and tricks over hoe je snel van je verkoudheid afkomt lees je in ons artikel snel van verkoudheid af.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.