Er zijn maar weinig dingen zo vermoeiend als een verstopte neus, period. Heel de dag happen naar adem en rondlopen met een droge mond is alles behalve een feestje. En dan die nachten, helemaal verschrikkelijk. In veel gevallen zit je neus helemaal dicht maar heb je weinig of geen snot. Hoezo zit je neus dan toch zo ontzettend dicht? Er zijn verschillende redenen waarom je neus dicht kan zitten zonder snot. Wij delen de belangrijkste info over die vervelende dichte neus zonder snot, lees je mee?

Dichte neus zonder snot

Misschien needless to say maar vandaag de dag is het goed om bij verkoudheidsklachten allereerst uit te sluiten of je geen corona hebt. Dus heb je een dichte neus zonder snot? Laat je dan sowieso even testen. Geen corona maar wel een verstopte neus zonder snot? Dit kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Zoals beloofd delen we de meest voorkomende oorzaken.

Corona? Laat je bij een verstopte neus even testen
Corona? Laat je bij een verstopte neus even testen

Neus zit dicht maar geen snot

Als je neus dicht zit maar je geen snot hebt dan kunnen er een aantal zaken spelen:

● Je hebt een ontsteking van het neusslijmvlies, bijvoorbeeld door een bepaalde allergie of bij hooikoorts. Meestal gaat een ontsteking van je neusslijmvlies gepaard met veel niezen en jeukende en branderige ogen. In sommige gevallen heb je geen last van slijm of snot maar juist wel van een waterige neusloop. Dan is je zakdoek je beste vriend. Heb je deze klachten vooral bij droog en zonnig weer en bij bepaalde pollen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van hooikoorts. Zijn jouw klachten niet seizoensgebonden? Check dan eens wanneer jouw klachten toenemen. Is dat bij het opmaken van je bed of bijvoorbeeld bij stofzuigen of contact met dieren? Dan kan het zijn dat je last hebt van een bepaalde allergie. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts;

● Je hebt een infectie van het neusslijmvlies, bijvoorbeeld bij verkoudheid. Bij een verkoudheid zijn je neusslijmvliezen geïnfecteerd met het verkoudheidsvirus, hierdoor zwellen je neusslijmvliezen op. Naast een dichte neus zonder snot kun je bij verkoudheid andere vervelende klachten ervaren zoals keelpijn en hoesten. Twijfel je of je verkouden bent? Check dan hier alle symptomen van verkoudheid;

● Er is sprake van een medische oorzaak, je neus zit dicht zonder dat je last hebt van snot doordat er iets in de weg zit. Denk aan een scheef tussenschot of vergrote neusamandelen. Een andere medische oorzaak die regelmatig voorkomt is neuspoliepen. Dit zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies die meestal aan beide kanten ontstaan. Heb jij chronisch last van een dichte neus zonder snot? Raadpleeg dan jouw huisarts.

Neus zit dicht

Maar het allervaakst heeft een neus die dicht zit gewoon te maken met een ordinaire verkoudheid. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, we can relate. Gelukkig ben je meestal binnen een week vanzelf van die vervelende en vooral vermoeiende klachten af. Neusspray kan in veel gevallen verlichting geven als je neus helemaal dicht zit en zorgt ervoor dat je snel weer vrijer ademt. Alle info over veilig gebruik van neusspray vind je hier.

Vrouw die met een verkoudheid in bed ligt en neusspray toedient
Vrouw die met een verkoudheid in bed ligt en neusspray toedient

We hebben er een neusje voor

Gelukkig hebben wij een neusje voor alles wat je kunt doen tegen een verstopte neus zodat jij snel weer de oude bent. Even niet zo fit? Neem dan gerust wat gas terug en neem de tijd om weer helemaal op te laden. Je lichaam heeft altijd behoefte aan rust, reinheid en regelmaat en nu net een beetje extra. Stiekem voor jezelf ook wel eens lekker, nietwaar?

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.