Je ontzettend vermoeid voelen en jezelf als een vaatdoek de dag doorslepen. Helaas worden we allemaal weleens verkouden. Vast niet je meest favoriete bezigheid, we get you. Waar de een fluitend het snotter-seizoen doorkomt, is de ander om de haverklap verkouden.

Waar ligt dat aan? Hoe word je eigenlijk verkouden en wat zijn hardnekkige fabels over verkoudheid? Wij praten je helemaal bij zodat je voor eens en altijd je facts straight hebt, lees je mee?

Hoe word je verkouden?

Iedereen kent het ongewenste bezoek van een verkoudheid, maar wat is een verkoudheid en hoe word je precies verkouden? Een verkoudheid is niets anders dan een ontsteking van het slijmvlies in je neus, keel en bijholten. Verkoudheid is een virus, dat betekent dat het zich met groot gemak verspreidt.

Dit kan via de vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht van iemand die verkouden is maar ook via besmette handen bij een handdruk, al is dat in deze tijden wat minder gebruikelijk. Bij andere vormen van lichamelijk contact ligt verkoudheid natuurlijk wel op de loer.

Vanwege alle richtlijnen die we kennen door corona, zijn we samen veel bewuster geworden van het verspreiden van virussen. Let op je hygiëne, was je handen goed – eigenlijk is het bij verkoudheid precies hetzelfde. Mocht je wel in aanraking komen met iemand die verkouden is, of het virus oppakken via vochtdruppeltjes in de lucht, dan ontkom je er niet aan; je wordt verkouden.

Het wassen van je handen kan helpen tegen het verspreiden van virussen
Het wassen van je handen kan helpen tegen het verspreiden van virussen

Hoe word je snel verkouden?

We zeiden het al, verkoudheid is een virus. Wanneer en of je verkouden wordt, heeft dus alles te maken met of je besmet wordt met het verkoudheidsvirus of niet. Dat is namelijk waardoor je verkouden wordt. Toch kun je er wel degelijk wat aan doen of je snel verkouden wordt of niet.

Hoe wordt je heel snel verkouden? Door veel en intensief in aanraking te komen met het verkoudheidsvirus. Yup, een voor de hand liggend antwoord, we know. Denk bijvoorbeeld aan mensen met jonge kinderen. Je ontkomt praktisch niet aan een verkoudheid als je kids naar de opvang gaan of naar de basisschool en vervolgens vrolijk het huis binnen wandelen met een flinke snottebel. Oeps!

Verder heeft de mate van wel of niet verkouden worden te maken met je weerstand. Als je een verminderde weerstand hebt, zul je sneller vatbaar zijn voor virussen zoals verkoudheid. Ouderen en mensen die ziek zijn, hebben vaak meer last van verkoudheid. Dit komt omdat ouderen en zieken in de regel een mindere weerstand hebben. Wil je zelf verkoudheid buiten de deur houden? Dan doe je er goed aan om je weerstand optimaal te houden. Hoe? Denk aan onderstaande richtlijnen:

● Rust genoeg;
● Eet gezond, voldoende fruit en groenten;
● Pak waar nodig supplementen;
● Drink voldoende water;
● Matig met alcohol en tabak;
● Vermijd stress;
● Beweeg voldoende.

Met een goede weerstand ben je minder vatbaar voor verkoudheid en knap je er meestal sneller van op. Twijfel je of je toch een verkoudheid te pakken hebt? Check dan ons artikel verkoudheid symptomen.

Fabels over verkouden worden

OK, we hebben een aantal feiten over verkouden worden met je gedeeld. Nu is het tijd om de hardnekkige fabels over verkoudheid voor eens en altijd te ontkrachten. Wellicht overbodig omdat jij inmiddels weet dat verkoudheid een virus is. To be sure toch even het volgende.

● Fabel 1: je wordt verkouden door de kou;
● Fabel 2: je wordt verkouden van de airco.

We moedigen niemand aan om in een tankini naar buiten te gaan als de temperaturen dalen naar standje wollen sok. Maar, je wordt dus niet verkouden van dunne kleding bij kou. Dit is een van de meest voorkomende fabels over verkouden worden. Verkoudheid is een virus, weet je nog? Deze fabel kan dus voor eens en altijd de prullenbak in.

Dan de airco. Ook van de droge lucht en wind van de airco word je niet verkouden. Wel kan de airco een irriterend effect hebben op je slijmvliezen waardoor je verkoudheid langer aanhoudt. No merci. Zet de airco dus liever uit als je al verkouden bent.

Vrouw die geniet van het hardlopen in de frisse lucht
Vrouw die geniet van het hardlopen in de frisse lucht

Snel van je verkoudheid af

Je weet inmiddels alles over hoe je verkouden wordt en kent de grootste fabels over het verkouden worden. Misschien nog veel belangrijker, hoe kom je snel van je verkoudheid af? Helaas is er hier geen magisch one-size-fits-all wondermiddel. Een gemiddelde verkoudheid duurt een tot drie weken, uitzitten is het devies. Wel zijn er zaken die je kunt doen om de verkoudheid snel te baas te zijn, lees er alles over in ons artikel wat te doen tegen verkoudheid.

Snotter in snotter uit

We kunnen ons heerlijk onderdompelen in self pity als we verkouden zijn. Goed nieuws, wat ons betreft een legitieme reden om je lekker op te krullen onder een deken en te gaan voor ultieme pampering. Niks geneest een cold nou eenmaal zo goed als liefde en aandacht. En vooruit, een goede serie. Laten we denkbeeldig een do-not-disturb bordje ophangen; ik ben verkouden.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *