Neusverkoudheid: de informatiebron over neusverkouden zijn

Zoeken op verkouden.nl?

Wist u dat?

De snelheid van een menselijke hoest ongeveer 30 m/s is.

Bron: wiki.answers.com

Neusverkoudheid

Over neusverkoudheid

Als u neusverkouden bent, dan betekent dit dat de slijmvliezen van uw neus en bijholtes ontstoken zijn. Neusverkoudheid wordt veroorzaakt door een virus.

Hoe verloopt neusverkoudheid?

Wie neusverkouden wordt, merkt daar in eerste instantie niet zoveel van. Een beetje gesnuf en wat waterig snot, verder gaat de neusverkoudheid niet. Pas later volgen de typische symptomen van neusverkoudheid: niezen, een verstopte neus en de productie van snot. Als u neusverkouden bent, kunt u ook last krijgen van hoofd- en/of oorpijn.

Moet u naar de dokter als u neusverkouden bent?

Wanneer u last heeft van een neusverkoudheid hoeft u niet naar de dokter. Als u neusverkouden bent, bent u over het algemeen binnen een week weer genezen. Wie neusverkouden is, voelt zich meestal wat ongemakkelijk, maar is in de regel niet echt ziek.

Bestaan er medicijnen tegen neusverkoudheid?

Als u neusverkouden bent, is het niet zinvol om antibiotica of andere medicatie te gebruiken. Neusverkoudheid wordt namelijk veroorzaakt door een virus, en antibiotica werken niet tegen virussen. Wel kunt u middelen gebruiken die de symptomen van de neusverkoudheid verlichten.

Hulpmiddelen bij neusverkoudheid

Als u neusverkouden bent, kan uw neus behoorlijk dichtzitten, dat komt door zwelling van de slijmvliezen in de neusholte. Geneesmiddelen als neusdruppels of neusspray kunnen dit symptoom verlichten en helpt uw neus open te houden. Door het gebruik van de neusdruppels of de spray vermindert de zwelling van uw neusslijmvlies, waardoor u zich minder neusverkouden voelt. Let er wel op, dat u deze middelen niet langer dan maximaal twee weken mag gebruiken.

Andere trucjes bij neusverkoudheid

Wie neusverkouden is, voelt zich vaak erg prettig bij stomen. Stomen als u neusverkouden bent doet u door een bak te vullen met heet water en met een doek over het hoofd boven de bak te gaan zitten. Ook slapen met een doorgesneden ui naast het bed kan enigszins helpen bij de symptomen van neusverkoudheid.

Waar moet u op letten als u neusverkouden bent?

Als u neusverkouden bent, besteed dan extra aandacht aan hygiëne, om te voorkomen dat u anderen besmet. Regelmatig de handen wassen met water en zeep en bij het niezen uw neus bedekken is wel zo vriendelijk voor uw omgeving. Heeft u erg last van uw neusverkoudheid, bijvoorbeeld erge hoofdpijn, neem dan een paracetamol en zorg voor voldoende nachtrust. Ook het vermijden van tocht en koude is belangrijk als u neusverkouden bent.

Als neusverkoudheid niet vanzelf overgaat

Als u na tien dagen nog steeds neusverkouden bent en de verschijnselen niet verminderd zijn, is er wellicht iets anders aan de hand. Dit geldt ook als u erg vaak last heeft van neusverkoudheid. Wellicht wordt uw neusverkoudheid veroorzaakt door een allergie, door poliepen of door een scheef neustussenschot; vraag dit na bij uw huisarts. Ook als uw neusverkoudheid gepaard gaat met hoge koorts of een piepende ademhaling, doet u er verstandig aan medisch advies in te winnen.

Neusverkoudheid voorkomen

Neusverkoudheid voorkomen is een vrijwel onmogelijke opgave, tenzij u een kluizenaarsbestaan ambieert. Uw immuunsysteem op peil houden en zorgen voor voldoende lichaamsbeweging is de beste manier om uw afweer te versterken. 

Verkouden? Snel meer info over:

Vastzittende hoest kind  hoesten kind

Kriebelhoest  kriebelhoest, droge hoest

Vastzittende hoest  vastzittende hoest

Neusverkoudheid  neusverkoudheid

 

 


© 2012 Boehringer Ingelheim bv, Alkmaar KOAG-nr. 17-0712-1110